Gibalno razvojni mejniki pri dojenčku

(Avtor SAŠKA HRIBAR KUHAR).

Teorija o gibalnem razvoju dojenčkov, posveča veliko pozornosti razvojno-gibalnim mejnikom, saj nam služijo kot sredstvo vrednotenja dojenčkovega gibalnega in kognitivnega razvoja. Vendar pa se velikokrat z napačno interpretacijo razvojno-gibalnih mejnikov doseže ravno nasproten učinek. Zato bomo v slednjem prispevku poskušali na enostaven način razložiti pomen gibalno razvojnih mejnikov pri dojenčku in zakaj jih je dobro poznati.

Ko starši prvič slišijo besedno zvezo gibalno razvojni mejniki prvo pomislijo in upajo, da njihov dojenček ustreza in dosega vse mejnike v času kot je predpisan. V nasprotnem primeru pa se pričnejo živčne vojne v glavah staršev o tem, kaj naj naredijo in zakaj njihov dojenček zaostaja v razvoju.

In prav iz glav staršev zaradi površne predstavitve pomena gibalno razvojnih mejnikov s strani različnih strokovnjakov izhaja srž problema.

Na tem mestu moram še enkrat in morda bom še kje ponovila, da si niti dva dojenčka v razvoju nista enaka in da se po naravi stvari ne da kar določiti uravnilovke in reči gibalni-razvoj dojenčka mora iti po tej  poti in pika. Resnica je takšna, da kolikor je dojenčkov, toliko je gibalno razvojnih poti.

Seveda pa ne smemo zanemariti vpliva in pomena vadbe za dojenčke, ki jo slednja ima na dojenčkov razvojno-gibalni razvoj. Iz lastne prakse na področju vadb in masaže dojenčkov lahko povem, da dojenčki, ki se spoznajo z elementi masaže in kasneje vadbe za dojenčke, hitreje in bolj učinkoviti dosegajo gibalno razvojne mejnike. Kar je morda še bolj pomembno, dojenčki ki prakticirajo vaje preko gibalno razvojnih programov bolje spijo, manj jokajo in so hkrati tudi bolj odporni na različne bolezni in prehlade.

 

POMEN GIBALNO RAZVOJNIH MEJNIKOV:

 

Pomen razvojno-gibalnih mejnikov delimo na dva vidika:

- Gibalno razvojni mejniki nam dajejo okvir skozi prizmo katerega vrednotimo dojenčkov razvojno-gibalni proces. Gre za razvojno-gibalne mejnike, ki so znanstveno priznani in kateri naj bi veljali v povprečju (opozorimo še enkrat, kar smo omenili že na začetku, da kolikor je dojenčkov toliko je razvojno-gibalnih poti in zato po naravi stvari težko govorimo o povprečju.)

- Gibalno razvojni mejniki pa nam hkrati dajejo tudi smernice pri tem, katere vaje oziroma katere mišice (vrat, hrbet, trebuh) mora dojenček nadgraditi, da bo dosegal razvojno-gibalne mejnike v kolikor na katerem od njih zaostaja.

Zelo pomembno je vedeti, da nam bo že sama narava dojenčkovega razvojno-gibalnega procesa pripomogla k doseganju razvojnih mejnikov v kolikor bomo v pravem trenutku dojenčkovega razvojnega obdobja izvajali vaje in tehnike, ki krepijo ključne mišične skupine pri dojenčku.

Ravno zaradi slednjega dejstva je priporočljivo z masažo in vadbo za dojenčke pričeti že pri dojenčkovem 2 tednu starosti, saj se le tako lahko doseže dojenčkov optimalen gibalno razvojni potencial.

 

IN KATERI SO GLAVNI GIBALNO RAZVOJNI MEJNIKI?

Teorija v večini govori o štirih glavnih gibalno razvojnih mejnikih in sicer: sedenje, plazenje, stoja na nogah in hoja.

Sama k tem štirim mejnikom dodam še nadzor nad gibi glavice in plazenje.

- Nadzor nad gibi glavice (do dopolnjenega 3 meseca starosti)

- Obračanje iz hrbta na trebuh (do dopolnjenega 4 meseca starosti)

- Zmožnost sedenja (do dopolnjenega 6 meseca starosti)

- Pričetek plazenja (med 7 in 11 mesecem)

- Zmožnost stoje na nogah za kratek čas (13 mesecev)

- Samostojna hoja (med 13 in 15 mesecem)

 

Zagotovo je sedaj nekdo med vami, ki bo rekel, ja moj otrok pa je shodil pri 9 mesecih, ali pa moj otrok se sploh nikoli ni plazil ampak je takoj shodil in podobno.

Vse to zagotovo drži in kot je bilo omenjeno že večkrat v tem članku drži kot pribito, da kolikor je dojenčkov, toliko je gibalno razvojnih procesov. Seveda ima tudi vsako pravilo izjemo, vendar se je potrebno zavedati, da se izjeme razlaga ozko, saj velikokrat izjeme potrjujejo pravilo.

Mejnikov in nians, ki jih morajo dojenčki osvojiti v svojem gibalno razvojnem procesu je zagotovo več kot zgolj teh ključnih 6, vendar nam slednji dajejo najbolj laično oporo pri tem, ko ocenjujemo dojenčkov gibalno razvojni proces.

Vmesne stopnje gibalnega razvoja pri dojenčku, ki se nahajajo med temi ključnimi mejniki so osebam, ki nimajo znanja in potrebnih izkušenj na področju gibalnega razvoja dojenčkov neopazne. Vendar je ravno osvojitev teh vmesnih razvojno-gibalnih stopenj največkrat glavni razlog ali dojenček osvoji določeno glavno razvojno stopnjo ali ne.

Slednje dejstvo je ključen razlog zakaj je potrebno z dojenčkom obiskovati masažo in vadbo za dojenčke od dojenčkovega rojstva dalje. Samo strokovnjaki na področju gibalnega razvoja dojenčkov smo usposobljeni in specializirani, da uvidimo vmesne razvojne stopnje in dojenčkom preko strokovno dovršenih gibalno razvojnih programov omogočamo doseganje gibalnih in kognitivnih razvojnih potencialov.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih